Valikko
Rainbow Association Malkus

MaterialTaakasta voimavaraksi (2018-2020) -hankkeen kyselyt

Taakasta voimavaraksi -hanke toteutti aika ajoin nettikyselyitä, joiden avulla pyrittiin nostamaan asioita keskusteluun ja parantamaan sateenkaari-ihmisten hyvinvointia ja asemaa uskonnollisissa yhteisöissä. Kyselyt tarjoavat eri yhteisöille välineitä sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen ja aseman pohtimiseen.

Eheytyskyselyt

Hankkeessa tehtiin kaksi kyselyä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin muutospyrkimyksistä eli eheytyksestä. Viimeisin kysely tehtiin vuonna 2020 ja sen vastauksia esittelevän raportin voi ladata suomeksi tästä ja ruotsiksi tästä.

Hankkeen ensimmäisen eheytyskyselyn tulokset julkaistiin syyskuussa 2018. Niihin voi tutustua täällä.

Nuorisotoimintakyselyt

Eri uskonyhteisöjen nuorisotoimintaa kartoittavan kyselyn tulokset julkaistiin tammikuussa 2019.
Niihin pääsee tutustumaan täällä.

Sateenkaariyhdistys Malkus toteutti vuonna 2017 kyselyn sateenkaarinuorten rippikoulukokemuksista.
Tämän kyselyn raportin voi ladata täältä.

Muut kyselyt

Syyskuussa 2019 hanke julkaisi tulokset kyselystä, jonka avulla kartoitettiin sateenkaari-ihmisten kokemuksia perheasiain neuvottelukeskuksissa. Perheneuvontakyselyn esittelyyn pääsee täältä.

Uskonnollisten yhteisöjen työntekijöille tehtiin kohtaamiskysely, jonka avulla kartoitettiin valmiuksia ja haasteita sateenkaari-ihmisten kohtaamisessa. Tulokset julkaistiin keväällä 2020. Niihin pääsee täältä.

Videot ja podcastit

6 sävellystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta uskonnollisesta vihapuheesta

Säveltäjä ja teologi Leena Julin on kerännyt kirkon piirissä esitettyjä kommentteja, pidettyjä puheita ja työntekijöille lähetettyjä palautteita, koonnut tekstit kuudeksi kokonaisuudeksi muuttamatta sisältöjä ja lisäämättä mitään, ja säveltänyt niihin perinteisen kuuloista kirkkomusiikkia. Tavoitteena on, että musiikin ja tekstin välinen ristiriita herättää näkemään, että myös uskonnolla perusteltu vihapuhe on julmaa ja loukkaavaa vihapuhetta. Katso videot täällä!

Kirkossa sateenkaari-ihmisenä

Mitä tapahtuu, kun seurakunnan työntekijänä löytää puolison kirkon piiristä? Tässä Johanna kertoo kokemuksistaan.

Vuoden 2017 Miss Gay Finland Noora Kalpio kertoo tällä videolla mm. työstään seurakunnan lastenohjaajana.

Sateenkaarimessu

Tällä videolla Jaana Partti ja Sami Suhonen avaavat syitä ja taustoja, miksi sateenkaarimessuja järjestetään.

Eheytys

Täällä voi kuunnella englanninkielisen podcastin, jossa Peik Ingman haastattelee australialaista eheytystoiminnan asiantuntijaa Anthony Venn-Brownia.

Oppaita ja tietoa

Sateenkaariyhteyshenkilö

Opas käytännön askeliin, kun halutaan käynnistää sateenkaariyhteyshenkilötoiminta ev. lut. seurakunnassa. Opasta voi soveltaa myös muissa seurakunnissa ja uskonyhteisöissä!

Kontaktperson för HBT-verksamhet

Råd för hur du kan skapa en handlingsplan i din församling för kontaktpersoner inom regnbågsverksamheten.

Olen muslimi enkä ehkä hetero

Muslim Youth Leadership Council on laatinut oppaan musliminuorille, joita askarruttavat seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset. Hanke muokkasi oppaan Suomen oloihin sopivaksi ja julkaisi siitä versiot suomeksi, englanniksi, arabiaksi ja ruotsiksi.

suomi
englanti
arabia
ruotsi
 

Sukupuolisuus rippikoulussa

Nuorisotyönohjaaja Eppu Rantalan ohjeita rippikoulutyöntekijöille nuoren sukupuolisensitiivisestä kohtaamisesta.

Yhdessä muodostamme Jumalan kuvan

Anni Lummekosken ja Tiitu Kontuniemen opinnäytetyö kuvaa sateenkaariyhteyshenkilöprojektia Espoon ev. lut. seurakunnissa. Opinnäytetyössä on perustietoa sateenkaari-ihmisistä kirkossa, ja otteita työstä esim. oman seurakunnan sateenkaariyhteyshenkilöprojektin tueksi voi ladata tästä.